Pápež František prijal španielskeho premiéra Mariana Rajoya

16.04.2013 Celý región

Vatikán (TASR) - Pápež František prijal dnes na súkromnej audiencii ako prvého európskeho premiéra od nástupu do úradu predsedu španielskej vlády Mariana Rajoya.
Ako vyplýva z informácií nemeckej tlačovej agentúry DPA a Vatikánskeho rozhlasu, tak hlava katolíckej cirkvi, ako aj následne vatikánsky štátny sekretár kardinál Tarcisio Bertone a sekretár pre vzťahy so štátmi mons. Dominique Mamberti vyjadrili pri stretnutiach s Rajoyom solidaritu Vatikánu so Španielskom, sužovaným dopadmi hospodárskej krízy.
Osobitnú pozornosť venovali pápež a španielsky premiér vysokej miere nezamestnanosti, ktorá postihuje mnohé rodiny, najmä mladých ľudí. V tejto súvislosti vyzdvihli blízkosť cirkvi a pozoruhodné aktivity jej charitatívnych organizácií.
Obaja predstavitelia sa počas stretnutia pozastavili aj pri aktuálnom politicko-inštitucionálnom usporiadaní krajiny, uznali potrebu dialógu medzi spoločnosťou a všetkými jej zložkami; dialógu založenom na vzájomnej úcte a zohľadňovaní hodnôt, ako sú spravodlivosť a solidarita v snahe o všeobecné dobro.
Pozornosť sústredili i na dobré bilaterálne vzťahy medzi Svätou stolicou a Španielskom v duchu dohôd z roku 1979, ktoré sa neustále upevňujú, rovnako ako aj na problematiku súčasného angažovania sa cirkvi v prospech krajiny. Vo vatikánskom komuniké sa uvádza, že v tomto kontexte sa počas dnešného stretnutia hovorilo najmä o inštitúcii manželstva a rodiny a o význame náboženskej výchovy. Nechýbala reflexia medzinárodnej situácie s osobitým dôrazom na Latinskú Ameriku.
Pápež prijal následne aj mons. Fouada Twala, latinského patriarchu Jeruzalema a trivenétskych biskupov.
 

Vyberte región